Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 
 

Nr. 12 martie 2003, Anul XIII (149) 

Noul numar al revistei editate de Academia Româna se deschide cu marcarea unui moment aniversar - Maestrul Ion Irimescu a împlinit vârsta de o suta de ani, prilej ca întreaga comunitate academica sa-l omagieze în cadrul unei sesiuni speciale. Elogiind personalitatea  artistul de exceptie care a creat  o lume a formelor acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Române,  presedintele Academiei Române, apreciaza ca Ion Irimescu propune un model si acest model aduce cu el linistea spiritului si calmul marilor capodopere. Admirator al operei lui Ion Irimescu, domnul Ion Iliescu, presedintele României, o considera o adevarata izbânda a creativitatii nationale. Pentru acad. Razvan Theodorescu, ministrul Culturii si Cultelor, Maestrul Ion Irimescu înseamna istorie si arta deopotriva, care închipuie universul unui artist al omului, al omului armonios si biruitor, nascator si îndrumator de omeni.  Cuvinte de aleasa recunostinta au rostit si Zamfir Dumitrescu, presedintele Uniunii Artistilor Plastici din România, Mircea Spataru, rectorul Universitatii de Arta din Bucuresti, Dan Haulica, membru corespondent al Academiei Române. Multumind tuturor, Maestrul Ion Irimescu a spus, printre altele: Cred ca am atins aceasta vârsta datorita pasiunii pentru arta dar si pentru ca am simtit aceasta dragoste si pretuire care vine din partea Domniilor Voastre catre mine…Multumesc lui Dumnezeu, A-tot-Facatorul, ca mi-a îngaduit sa ating aceasta frumoasa vârsta si ca m-a înzestrat cu darul de a sluji oamenilor.

Mai multe pagini sunt consacrate lansarii Tratatului de Istoria Românilor, opera fundamentala a Academiei Române, cum o considera acad. Eugen Simion. Sunt publicate alocutiunile acad. Dan Berindei, acad. Razvan Theodorescu, acad. Virgil Cândea, Nicolae Edroiu, membru corespondent al Academiei Române si Ioan Scurtu. În interviul acordat de Ioan Aurel Pop, membru corespondent al Academiei Române, consemnat de Dorina Rusu, aflam noutati despre Institutul Român de Cultura si Cercetare umanista de la Venetia din care retinem necesitatea largirii cu institutiile culturale si academice italiene, pentru a face cunoscute si acolo valorile românesti.

Sub genericul Rosia Montana - Puncte de vedere, sunt publicate comunicarile sustinute de acad. Gh. Zarnea, acad. Dan Berindei, acad. Mircea Sandulescu, cu argumente stiintifice care conduc la concluzia: Tinând seama de consecintele distrugatoare pentru mediu si amenintatoare pentru colectivitatile umane, ca si aspectele arheologice, Academia Româna, care exprima pozitiile celor mai de seama oameni de stiinta si de cultura a tarii, solicita factorilor responsabili ai destinelor României sa împiedice acest proiect. De asemenea sunt publicate comunicarile sustinute de acad. ionel Haiduc, presedintele Filialei Cluj a Academiei Române, Alexandru Vulpe, membru corespondent al Academiei Române, Dan Munteanu, membru corespondent al Academiei Române, Ioan Piso, ca si mesajul trimis de Adrian Nastase, prim-ministru Guvernului României. Acest adevarat dosar mai cuprinde si motiuni si scrisori din care reiese ca, pentru a-l cita pe acad. Ionel Haiduc, Cântarind beneficiile potentiale si riscurile implicate în Proiectul Rosia Montana rezulta ca beneficiile nu justifica riscurile si duc la concluzia ca initiativa trebuie abandonata, înainte sa se produca urmari dezastruoase iremediabile.

La împlinirea a 110 ani de la nasterea acad. Dan Badarau (1893-19689, acad. Alexandru Surdu îi consacra un studiu subsumat ideii ca, prin întreaga sa activitate filosofica a fost un sustinator al, cu dovezi incontestabile, al clasicismului logic. Acad. Stefan Stefanescu  semneaza articolul Dimitrie Onciul - un mare istoric, presedinte al Academiei Române. Acad. Solomon Marcus omagiaza personalitatea prof. Gabriela Cabiria Andreian, aceasta doamna a matematicii românesti, distins om de stiinta, prezenta nobila în viata noastra intelectuala. Mai po fi citite partea a doua a articolului Amintiri despre Iuliu Maniu, de Gabriel Tepelea, membru de onoare al Academiei Române, si tot cea de a doua parte a eseului semnat de Gleb Dragan, membru corespondent al Academiei Române, despre Istoria stiintei si istoria. Vasile Tomescu scrie despre Scoala muzicala de la Putna . M. D. Vasile realizeaza o radiografie a cercetarii stiintifice românesti pe calea integrarii europene(partea I). 

Nu lipseste Cronica vietii academice, semnata de Elena Solunca Moise.