Pagina de casa
Contributii teoretice

Contributii experimentale si teoretice

Directii de preocupare prioritare - concepte cheie



  • Antropologia individului - sintagma propusa pentru un domeniu nou care abordeaza interdisciplinar individul uman in toata complexitatea sa somatica, psihica si spirituala. Am construit o serie de modele pentru fiinta umana: model sistemic (Fig.1) , modelare prin interfete (Fig.2) si (Fig.3) , model integronic (Fig.4).



  • Aura corpurilor - forma de existenta (universala) fundamentala care insoteste existenta substantiala si cea de campuri (gravific, electromagnetic). am abordat studiul stiintific cu metoda electrografica a aurei corpurilor vii si nevii si am stabilit o semiologie pentru semnalele electromagnetice care apar in aurele corpurilor.



  • Informatia aurei - proprietate fundamentala ce caracterizeaza aura corpurilor prezenta pretutindeni, similara masei corpurilor ce caracterizeaza calitatea de substanta si energiei ce caracterizeaza calitatea de camp. Informatia aurei se manifesta ca informatie arhetipala. Am pus in evidenta forma arhetipala globulara, forma ramnificata, forma radiala, forma florala.



  • Integronica - denumire propusa (in 1977) pentru un domeniu teoretic nou care explica rezultatele noastre experimentale si care studiaza legile generale ale coexistentei celor trei forme fundamentale: substanta, campul si aura.



  • Electrografie - metoda de cercetare stiintifica (inventie romaneasca Fl.I.Dumitrescu, 1975, completata si imbunatatita de C. Guja, 1977-2002), utilizata pentru studiul sistematic al aurei corpurilor. Sinteza rezultatelor a condus la o tipologie bioelectrica umana cu rol adaptativ, similar rolului adaptativ al grupelor sanguine.



  • Baze experimentale:

    exemple de imagini electrografice pe diferite corpuri

    Placa de grafit...  Picatura de apa...  Palma umana...  Degete...





    Sinteza realizata in figura de mai jos:





    contine rezultatul sistematizarii datelor noastre experimentale si al incadrarii intr-un sistem logico-matematic si informational de diagnostic.

    S-au evidentiat cinci categorii de imagini EG palmare (mana defineste si exprima fiinta umana prin potentialitatile sale de comunicare si integrare; este un mijloc creator complementar activitatii creatoare a creierului, o expresie arhetipala informationala a fiintei umane definita prin polaritate, complementaritate si simetrie/asimetrie).

    Analiza lor pe o cazuistica de mii de experimente a demonstrat de fapt existenta a cinci tipuri bioelectrice umane. Aceste tipuri au calitati si potentialitati selectiv-adaptative diferite la mediul de viata electromagnetic, analog functiilor biochimic-adaptative atribuite grupelor sanguine ABO.

    Observarea comparativa a tipurilor bioelectrice EG evidentiaza diferente nete intre cele patru pattern-uri pure: dielectric, hidric, mineral, semiconductor, care marcheaza stari extreme ale sensului ontogenic-sanogen (juvenil<-->senescent) sau ale tendintelor patogene, reversibile sau ireversibile (hiperreactiv<-->hiporeactiv).

    Studiul statistic pe diferite esantioane de subiecti sanatosi si bolnavi releva existenta in proportie majoritara a unui tip mixt care este distribuit in zona centrala a matricei, caracterizat prin prezenta tuturor celor patru pattern-uri ce definesc tipurile EG pure. Astfel, fiecare individ isi gaseste locul la un moment dat intr-un patrat al matricei corespunzator proportiei celor patru valori ale pattern-urilor (0, 1, 2, 3), care variaza in functie de starile fiziologice normale si patologice.

    Imaginea EG surprinde un instantaneu al dinamicii informationale a aurei, constituindu-se intr-o amprenta EG variabila alaturi de amprenta dermatoglifica unica, determinata genetic.

    Interpretarea starii de sanatate/boala prin citirea semnalelor EG codificand arhetipul ramnificat s-a realizat si prin analogie cu semnificatia formelor arborescente naturale: aspectul unui arbore reflecta starea lui de viabilitate, vitalitate, fiabilitate, prin aprecierea formei globale a acestuia, a densitatii si a complexitatii arborescentelor coroanei si radacinii. Ramnificatia este o forma caracteristica fenomenelor de comunicare, pe care o intalnim pretutindeni in natura. Datorita frecventei cu care apare in fenomenele naturale ea s-a impus ca ipoteza de studiu pentru fenomenele de comunicare informationala. Semnificatia ramnificatiei ca forma arhetipala a comunicarii a fost confirmata de experientele noastre de laborator.


    pagina de casa