Home

Contact us

Agenda

Un savant de valoare Nobel

Īn 1921, revista Comptes Rendus Hebdomaderes des Seances et Memoires de la Societe de Biologie de Paris publica patru lucrari ale lui Nicolae Paulescu, sustinute la Bucuresti īn acelasi an, privind descoperirea insulinei. Ignorāndu-se aceasta indubitala prioritate, īn 1923, canadienii Banting si Best au luat Premiul Nobel. A fost o nedreptate, cāta vreme, īn 1969, prof. Ian Murray scria ca Munca lor ar putea fi, mai degraba, considerata ca o confirmare a rezultatelor lui Paulescu. Un destin nedrept care avea sa-l urmareasca si dupa moarte, numele sau fiind trecut īn umbra, atunci cānd nu a fost asociat cu epitetele denigratoare ale vremii. Meritele i-au fost considerate si īn 1990 a fost numit membru post- mortem al Academiei Romāne.

Acum, la īmplinirea a 80 de ani de la descoperirea insulinei si a 70 de ani de la trecerea la cele vesnice a lui Nicolae Paulescu (1864-1931), īn Aula Academiei Romāne, i-a fost consacrata o sesiune comemorativa, īn ziua de 23 mai, organizata de Sectia de Stiinte Medicale a Academiei Romāne. Facānd un portret a lui Profesorului Nicolae Paulescu, acad. Ion Haulica, citāndu-l pe prof. Ion Pavel, l-a numit un savant de valoare Nobel, unul dintre ctitorii endocrinologiei moderne.

Dupa terminarea studiilor liceale la Bucuresti, tānarul Paulescu a urmat cursurile Facultatii de stiinte de sa Paris, obtinānd trei doctorate – īn medicina, īn stiinte si īn chimie biologica. Dupa cātiva ani īn care a fost medic secundar la Paris, īn 1900 s-a īntors īn tara si a fost profesor de fiziologie la Facultatea de Medicina din Bucuresti. Paralel cu activitatea profesorala, a desfasurat o bogata activitate de cercetare, abordānd probleme prioritare ale fiziologiei normale si patologice, cu rezultate apreciate īn tara si īn strainatate, distinsul academician detaliind pe cele de fiziologie.Si-a legat pentru totdeauna numele de descoperirea insulinei, numita de el pancreanina. Dintre meritele sale, acad. Ion Haulica a amintit de activitatea didactica, atāt ca organizator, cāt si ca autor al Tratatului de fiziologie īn trei volume. Īn semn de recunoastere a valorii operei stiintifice a lui Paulescu, la Iasi a fost dat numele sau unui mare spital, situat pe dealul Copoului.

Comunicarile care au urmat au dezvoltat si nuantat aceste idei, oferind o imagine cuprinzatoare a personalitatii lui Paulescu, astazi consacrat īn istoria medicinii romānesti si mondiale. Astfel, prof. dr. C. Ionescu - Tārgoviste, directorul Institutului de diabet, nutritie si boli metabolice "Nicolae Paulescu" l-a prezentat pe cel omagiat ca diabetolog, facānd un istoric bine documentat al descoperirii insulinei, care ramāne o prioritate romāneasca. A fost prezentat brevetul de inventie cu Nr. 6255, acordat de Ministerul Industriilor si Comertului din Romānia la 10 aprilie 1922. Citam doar un scurt fragment īn care se precizeaza ca Pentru ca pancreina sa fie īntrebuintata cu folos īn tratamentul diabetului la om, ea trebuie sa fie preparata īn mari cantitati, ceea ce necesiteaza un mare capital…Revendic inventiunea produsului organic pancreanina, care injectata īn sānge, produce o diminuare sau chiar o suprimare trecatoare a simptomelor diabetului. Din pacate, s-a facut prea putin pentru cunoasterea acestei prioritati, cu exceptia demersurilor īntreprinse de dr. Ion Pavel si dr. Mihai Angelescu.

Prof. dr. Mihai Coculescu a prezentat cu argumente stiintifice de netagaduit valoarea de initiator de noi directii de cercetare a activitatii lui Paulescu ca endocrinolog, particularizānd cu studiile pe hipofiza. Si, īnalta sa valoare de Profesor. Pentru dezvoltarea acestui gen de studii l-a trimis īn strainatate pe tānarul Dumitru Bagdazar, considerat astazi fondatorul neurochirurgiei la noi. O coincidenta semnificativa: Institutul de endocrinologie C.I. Parhon īsi are sediu acolo unde a fost un spital si unde doctorul Paulescu dadea consultatii, care pentru cei saraci erau gratuite, ceea ce spune mult despre conceptia de viata a celui care, astfel, aminteste de medicii fara de arginti. Despre conceptia lui Paulescu privind sufletul si Dumnezeu a vorbit prof. dr. Radu Cārmaciu, seful Catedrei de Fiziologie de la Facultatea de Medicina si Farmacie Carol Davila. Pentru descoperitorul insulinei, Sufletul este de esenta imateriala; el guverneaza īntreaga organogeneza de la ou la organism si reprezinta agentul finalitatii vitale individuale.Cauza finalitatii vitale este sufletul; cauza sufletului este Dumnezeu.

Acad. Ion Baciu, moderatorul lucrarilor, a vorbit despre ecourile studiilor lui Paulescu īn tara si, īn special, la scoala medicala din Cluj-Napoca. Au fost prezentate pe larg contributiile profesorului Nitescu, ale profesorului Iuliu Moldovean. Īn final, profesorul clujean sa prezinte si rezultatele propriilor sale cercetari.

Au urmat discutii, care au reluat si nuantat ideile prezentate. Si o observatie amara – īn timp ce canadienii īsi cinstesc cum se cuvine oamenii de stiinta, care fara sa fi avut prioritatea, au merite incontestabile, la noi, numele lui Paulescu a fost, nu odata, defaimat. Sa speram ca acel timp a trecut si ca se va face mai mult pentru cunoasterea si recunoasterea meritelor sale; ca e timpul cānd, cu gāndul la felul cum Nicolae Paulescu si-a facut datoria de om de stiinta si patriot sa o facem si noi cu aceeasi demnitate.