Home

Contact us

Agenda

Anul 2002 - Anul Ion Luca Caragiale

Aula Academiei Romāne a gazduit, īn ziua de 30 ianuarie sesiunea oficiala de deschidere a Programului national 2002 - Anul Caragiale, sesiune organizata de Academia Romāna si Ministerul Culturii si Cultelor, sub īnaltul patronaj al presedintelui Romāniei.

Acad. Eugen Simion, presedintele Academiei Romāne, dupa ce a facut o scurta biografie a lui Ion Luca Caragiale(1862-1912), subliniind ca autorul Scrisorii pierdute nu a fost prea rasfatat de contemporanii sai si nici de o parte dintre contemporani, a argumentat valoarea operei  sale care rezista īn timp, pentru ca negresit, este un mare creator, opera lui e vie, limbajul lui este īnca actual si modelele lui de existenta continua sa functioneze īntr-o oarecare masura. Mai ales īn viata politica. Acest fapt se explica nu prin faptul ca romānul este, prin natura lui,  īncurca lume, demagog, cārtitor, ci dintr-un motiv mai direct: geniul comic al lui I L Caragiale a fixat cāteva situatii de existenta si un numar de caractere care, indiferent de sistemul politic si de evolutia societatii se repeta. 
Este un ironic deosebit de complex, un moralist pe care īl descoperim si redescoperim īn viata cotidiana. Cum se stie, Academia Romāna nu l-a primit printre membrii sai decāt post-mortem. Si a facut-o abia īn anul 1948, la propunerea lui Mihail Sadoveanu. Presedintele Academiei Romāne a īnfatisat apoi un Caragiale fantastic, unul tragic, unul moralist, altul sentimental, superstitios, misterios, un Caragiale care vede, īntr-adevar, enorm, dar care simte diferentiat marele spectacol al lumii. Este un Caragiale din publicistica lui, ironic, desigur, dar si īngāndurat, serios, un om de idei si al ideilor… Pe acest Caragiale īl sarbatorim. Cu bucurie, cu emotie, cu iubire spirituala, nici prea veseli, nici prea de tot posomorāti. 

Īn aceasta generoasa perspectiva, comunicarile care au urmat au īnfatisat diferite aspecte ale operei lui Ion Luca Caragiale ca pe unul dintre marii nostri contemporani. Asa au fost alocutiunile rostite de Ion Iliescu, presedintele Romāniei, acad. Razvan Theodorescu, ministrul Culturii si Cultelor, acad. Dan Berindei, acad. Fanus Neagu, acad. Stefan Augustin Doinas si D. R. Popescu, membru corespondent al Academiei Romāne, convingānd de ce, cum si cāt de actual este  cel care la 150 de ani de la nastere ramāne la fel de complex si genial.

Au participat acad. Maya Simionescu, acad. Virgil Cāndea, acad. Florin Filip, vicepresedinti ai Academiei Romāne, acad. Andrei Tugulea, secretar general  al Academiei Romāne, membri ai Academiei Romāne, un numeros public iubitor al operei lui  Ion Luca Caragiale.