Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 


 
IMAGINI

COMUNICAT

În ziua de 23 februarie, în Amfiteatrul Heliade Rădulescu al Bibliotecii Academiei Române,  societatea românească a adus un omagiu marelui sociolog Dimitrie Gusti.

Manifestarea de astăzi a depășit însă cadrele omagiului. A fost o trecere în revistă a contribuțiilor gustiene pe care mediul intelectual și politic românesc încă le are de recuperat și de pus în slujba interesului public. 

Gusti și școala sa au marcat definitiv maturizarea conștiinței de sine a societății românești. Sociologia românească interbelică și-a adus contribuția remarcabilă la cunoașterea fenomenelor societății românești izbândind, de asemenea, marea performanță de a relaționa cunoașterea sociologică cu practica politică. Mai exact, Școala Gusti a reușit să impună clasei politice - evident, cu cooperarea acesteia - o serie de prevederi legislative prin care avea să se fundamenteze relația dintre decizia politică și cunoaștere (avem în vedere în special Legea serviciului social). 

O importantă concluzie ne stăruie în minte, după discursul de final al președintelui Academiei Române, Eugen Simion și anume, urgența participării sociologului la treburile cetății. Este cert că discursul public despre problemele societății românești va trebui să depășească nivelul actual. 
Momentul maturizării depline a acestor dezbateri va sosi atunci când în arena publică vor fi invitați și sociologii. 

Au rostit alocuțiuni:
Acad. Gheorghe Vlăduțescu, vicepreședinte al Academiei Române - Cuvânt de deschidere
Prof. Cătălin Zamfir, membru corespondent al Academiei Române, directorul Institutului de Cercetare a Calității Vieții - Ce a lăsat Dimitrie Gusti sociologiei postbelice ? (comunicare)
Prof. Ilie Bădescu, diectorul Institutului de Sociologie al Academiei Române - Școala Gusti: perenitatea unei paradigme (comunicare)
Acad. Eugen Simion, președintele Academiei Române
Acad. Florin Gheorghe Filip, vicepreședinte al Academiei Române