Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 


 

COMUNICAT

La invitația președintelui Academiei Române, acad. Eugen Simion, o delegație a Academiei Regale de Științe Economice și Financiare din Barcelona, Spania, condusă de prof. Jaim Gil-Aluja, președintele acestei instituții, membru de onoare al Academiei Române, a făcut o vizită în România. 

Din delegație au făcut parte 14 membri ai academiei spaniole, între care și José Casajuana Gilbert, președintele Academiei Regale de Doctori din Barcelona. Cu acest prilej, în ziua de 20 iunie, în aula Academiei Române, s-a desfășurat o sesiune comună a Academiei Române și Academiei Regale de Științe Economice și Financiare din Spania cu tema „Cele două granițe ale Europei”

Urând bun venit oaspeților, acad. Eugen Simion, după un scurt incursiune în istorie, a subliniat rădăcinile comune ale culturilor românești și spaniole ce aparțin aceluiași spațiu cultural, mediteraneean, care, în esență, „se sprijină pe tradiția greco-latină, tradiția iudeo-creștină și tradițiile locale”, formând și determinând spațiul european, cultura europeană. 

Domnul Jaime Gil-Aluja și-a exprimat bucuria de a se reîntâlni cu membrii Academiei Române și, referindu-se la tema dezbaterii, ne-a asigurat de tot sprijinul, de toată simpatia și ajutorul pentru intrarea României în Uniunea Europeană. 

În acest cadru, domnul José Casajuana Gilbert a înmânat însemnele Academiei Regale de Doctori din Barcelona domnului academician Eugen Simion. 

În continuare, au prezentat comunicări: Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României, membru corespondent al Academiei Române, - „Noile și viitoarele state membre. Rolul României într-o Uniune Europeană cu 27 de țări”; Alfonso Rodriguez Rodriguez – Europa la răscruce; Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei Române, - „Dezvoltarea durabilă în perspectiva europeană”; Josep Maria Puig Salellas – România în fața Europei după ultimele referendumuri”; José Casajuana Gilbert – Ce așteaptă Europa de la România?”; Ene Dinga, ministrul integrării europene – Construcția europeană – provocări recente și Daniel Dăianu, membru corespondent al Academiei Române, - „Cum și în ce fel de Uniune Europeană va intra România”. 

  • Mugur Isărescu - Noile și viitoarele state membre. Rolul României într-o Uniune Europeană cu 24 de țări
  • Alfonso Rodriguez Rodriguez - Europa la răscruce
  • Gheorghe Zaman, membru corespondent al Academiei Române - Dezvoltarea durabilă din perspectivă europeană
  • Josep Maria Puig Salellas - România în fața Europei, după ultimele două referendumuri
  • José Casajuana Gilbert - Ce așteaptă Europa din partea României
  • Ene Dinga, ministrul integrării europene - Construcția europeană - provocări recente
  • Daniel Dăianu, membru corespondent al Academiei Române - Cum și în ce Uniune Europeană va intra România

După sesiune, în Sala Prezidiului Academiei Române, a avut loc o conferință de presă, la care au fost invitați reprezentanți ai mediilor de comunicare.