GALERIE FOTO

COMUNICAT

În cadrul unei ceremonii, desfășurată în ziua de 22 mai în Sala de Prezidiu a Academiei Române, acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, a înmânat diploma “Meritul Academic” doamnei dr. Anneli Ute Gabanyi pentru “o bogată activitate științifică dedicată  României cu competență și obiectivitate și pentru interesul constant manifestat față de istoria ei recentă”.

Acad. Dan Berindei, vicepreședinte al Academiei Române, a prezentat-o pe  d-na Anneli Ute Gabanyi ca o cercetătoare “de mare profunzime, seriozitate, competență și echilibru”, autoare a peste 200 de studii și zece volume, dintre care au fost traduse “Revoluția neterminată”, “Literatură și politică” și “Cultul lui Ceaușescu”.

Dr. Anneli Ute Gabanyi a mărturisit: “Sunt profund impresionată pentru această distincție, deoarece Academia Română reprezintă instituția care, trecând peste toate interperiile istoriei,  a fost cea mai consecventă și, cred, mai eficientă în păstrarea limbii române, literaturii, a istoriei și a tradițiilor. Am considerat o datorie firească să fac ceva pentru păstrarea acestor valori ale României din totdeauna într-un fel care l-am deprins din tradiția familiei. Sunt dintr-o familie de sași și mă simt ca având o identitate dublă…România a însemnat pentru mine poarta către o altă lume,  o poartă către romanitate, către Europa completă… La postul de radio Europa Liberă am fost o luptătoare pentru a impune, în toate condițiile,  ceea ce am considerat că este adevărul despre România, în timp, abordând domeniul politic și istoria recentă… România, în anii 1970-80, a avut parte de vremuri tot mai grele, când anumite adevăruri nu se mai puteau spune… Am urmărit întotdeauna adevărul, sau, cum spunea St. Ludwig Roth adevărul și dreptatea trebuie să fie spuse și susținute. Aceste adevăruri au fost foarte importante pentru mine și după 1989 când pentru România și-a deschis drumul spre lumea instituțiilor europene și euro-atlantice. Am fost de părere că numai astfel România se poate salva după dezastru comunismului într-o lume a globalizării. Nu singură, pentru că, într-o lume a globalizării nu ești singur, îți trebuie contextul instituțional care să te salveze…Sunt foarte fericită dacă, spunând numai adevărul, am reușit să contribui cu ceva  la integrarea româniei în UE. Vă felicit că România, Academia Română ține de acea lume din care, de fapt, niciodată nu a plecat”.

Au participat acad. Florin Filip, vicepreședinte al Academiei Române, membri Secției de științe istorice și arheologie, cercetători, ziariști.

 

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006