17 mai 2016 | Cluj Napoca

Galerie foto

 

Împlinirea a 150 de ani de la înființarea Academiei Române sărbătorită la Filiala Cluj


Zilele Academice Clujene constituie deja o manifestare de tradiție a Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române.

Anul acesta, întregul program de evenimente, desfășurat pe parcursul a două săptămâni, a fost pus sub semnul unei duble aniversări: împlinirea a 150 de ani de la fondarea Academiei Române și împlinirea a 95 de ani de la înființarea primelor institute de cercetare din spațiul transilvan.

Ceremonia de deschidere a avut loc în data de 17 mai 2016, în Aula Magna a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca, unde au rostit alocuțiuni: acad. Ionel-Valentin Vlad, Președintele Academiei Române, acad. Emil Burzo, Președintele Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan, primarul orașului, Emil Boc, acad. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universității "Babeș-Bolyai". Au adresat cuvinte de salut acad. Gheorghe Duca, Președintele Academiei de Științe a Republicii Moldova și acad. Ioan Păun Otiman, Președintele Filialei Timișoara a Academiei Române.

În cadrul ceremoniei au fost acordate distincții din partea Biroului Prezidiului Academiei Române, iar instituțiile Prefectului și Primăriei clujene au acordat distincții și diplome aniversare Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române.

Pe fațada Bibliotecii Academiei din Cluj Napoca a fost dezvelită placa memorială în onoarea celor 150 de ani ai Academiei Române.

În continuare, au fost vernisate două expoziții și au fost lansate volume editate cu ocazia celebrării celor 150 de ani ai Academiei Române. Între acestea s-a aflat volumul "Cercetarea academică clujeană. Tradiție și performanță", care prezintă contribuția majoră avută de institutele Filialei clujene a Academiei Române la dezvoltarea unor domenii importante ale cercetării științifice și culturale, precum istoria, arheologia, folclorul, geografia, astronomia, speologia, informatica și literatura.

Un moment important al primei zile l-a constituit prezentarea "Jocului fecioresc din România", joc ritualic, inițiatic, intrat la finele anului 2015 pe Lista Patrimoniului Mondial imaterial UNESCO, în urma demersurilor făcute de cercetătorul Zamfir Dejeu, de la Institutul "Arhiva de Folclor a Academiei Române".
 

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006