15 decembrie 2014

Simpozion interacademic organizat de Academia Română și
Academia de Științe și Umanistică Berlin-Brandenburg din Berlin


Vineri, 12 decembrie 2014, o delegație a conducerii Academiei Române a fost oaspetele Academiei de Științe și Umanistică Berlin-Brandenburg din Berlin, în cadrul unei vizite interacademice oficiale.

Delegația, condusă de președintele Academiei Române, acad. Ionel-Valentin Vlad, însoțit de acad. Ionel Haiduc, fost președinte al Academiei Române în perioada aprilie 2006-aprilie 2014, și acad. Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, a participat la Simpozionul interacademic "300 de ani de relații științifice româno-germane. Cantemir - European chiar de la început", prilejuit de aniversarea a 300 de ani de la intrarea lui Dimitrie Cantemir în prestigioasa academie germană. Manifestarea științifică a fost organizată de Academia din Berlin, Academia Română, Ambasada României la Berlin și Institutul Cultural Român din Berlin, alături de ALLEA - Federația Academiilor Naționale din Europa. Academia de Științe a Republicii Moldova a participat în calitate de invitat al părții române.

În deschiderea Simpozionului au vorbit prof. Günter Stock, președintele Academiei de Științe și Umanistică Berlin-Brandenburg, acad. Ionel-Valentin Vlad, președintele Academiei Române, Lazăr Comănescu, ambasadorul României la Berlin, acad. Ionel Haiduc, fost președinte al Academiei Române. Au prezentat comunicări științifice acad. Dan Berindei, președintele onorific al Secției de istorie și arheologie a Academiei Române, acad. Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române, prof. dr. Victor Ghilaș, directorul Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Republicii Moldova, prof. dr. Wenchao Li, coordonatorul ediției G.W. Leibniz și dr. Ute Tintemann, coordonator al ediției Wilhelm von Humboldt. De asemenea, a fost prezentat un mesaj din partea președintelui Academiei Republicii Moldova, acad. Gheorghe Duca.

Vorbitorii au subliniat dimensiunea enciclopedică a activității lui Dimitrie Cantemir, principe, scriitor și savant, precum și importanța sa ca "personalitate-punte" între civilizația occidentală și cea orientală, evidențiind că scrierile sale au constituit principala referință de orientalistică în cercurile savante europene până târziu, în secolul al XIX-lea. De asemenea, au fost prezentate legăturile lui Gottfried Wilhelm Leibniz cu Europa Orientală și relația sa cu Dimitrie Cantemir, în perioada când acesta din urmă a fost ales membru al Academiei Berlin-Brandenburg (11 iulie 1714).

Manifestarea s-a bucurat de o participare deosebită și a fost completată de un concert susținut de ansamblul de muzică veche "Imago Mundi" din Craiova, care a prezentat creații muzicale scrise de Dimitrie Cantemir.

Cu această ocazie, Academia Română și Academia de Științe și Umanistică Berlin-Brandenburg din Berlin și-au exprimat intenția de a extinde și aprofunda cooperarea interacademică, în cadrul unor proiecte interdisciplinare de interes comun. În acest sens, prof. Günter Stock a fost invitat să efectueze o vizită la București, în prima parte a anului 2015, având în vedere și calitatea sa de președinte al ALLEA - Federația Academiilor Naționale din Europa (www.allea.org).

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006