10 noiembrie 2016

Victor Babeș omagiat la Academia Română


Academia Română, prin Secția de științe medicale, organizează vineri, 11 noiembrie 2016, sesiunea omagială "Savantul Victor Babeș", cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la stingerea din viață a ilustrului medic român.

Sesiunea va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 11:00 și va fi condusă de acad. Victor Voicu, Secretar general al Academiei Române și Președintele Secției de științe medicale, care va deschide lucrările cu prelegerea Victor Babeș - reprezentant strălucit al școlii medicale românești. La eveniment vor susține comunicări: prof. dr. Mihail Eugen Hinescu, director general al Institutului Național de Patologie "Victor Babeș", care va expune situația actuală și performanțele institutului pe care îl conduce, acad. Constantin Ionescu-Târgoviște, prof. Petre Iacob Calistru, director al Centrului de Diagnostic și Tratament "Victor Babeș" și prof. dr. Radu Timofte, membru titular al Academiei de Științe Medicale, care vor vorbi despre cariera științifică și direcțiile de cercetare în care savantul Victor Babeș a excelat.

***

Victor Babeș s-a născut la Viena, în 1854. Medic, bacteriolog și anatomopatolog cu o prestigioasă carieră europeană, devine membru corespondent al Academiei Române la vârsta de 35 de ani și membru titular patru ani mai târziu, în 1889. A fost Vicepreședinte al Academiei Române în 2 mandate (1899-1900 și 1918-1919) și președinte al Secțiunii științifice a Academiei Române (1922-1925).

Medicul Victor Babeș a fost deschizător de drumuri în medicina și biologia universală. În 1885 a publicat, împreună cu A.V. Cornil, cel dintâi tratat complet de bacteriologie din lume (Les bactéries et leur rôle dans l’étiologie, l’anatomie et l’histologie pathologiques des maladies infectieuses), a avut contribuții apreciate la nivel mondial în studiul unor boli cu grad mare de contagiune sau letale: turbare, lepră, difterie, tuberculoză, malarie, pelagră etc. A formulat principiul serovaccinării și a preparat în laboratorul său seruri și vaccinuri pentru prevenirea și combaterea în masă a unor boli transmisibile.

Este creatorul școlii românești de morfopatologie și microbiologie și un creator de instituții. În 1887 pune bazele Institutului de Patologie și Bacteriologie din București, primul institut științific din România, în cadrul căruia, un an mai târziu înființează Centrul de vaccinare antirabică, al doilea din lume, după cel creat de Louis Pasteur la Paris. A fost unul dintre promotorii activi ai medicinii sociale în România, interesându-se îndeaproape de alimentarea cu apă a orașelor și satelor, de organizarea luptei antiepidemice și a introdus în România vaccinarea antirabică, la numai trei ani de la inițierea ei.

Rezultatele cercetărilor sale se regăsesc în zeci de lucrări, tratate, atlase, articole științifice, publicate în română, franceză, germană.

Ca recunoaștere a deosebitelor sale merite științifice, savantul Victor Babeș a fost ales membru corespondent al Academiei de Medicină din Paris, membru al Comitetului Internațional pentru Combaterea Leprei din Paris, triplu laureat al Academiei de Științe din Paris. Portretul său se află la loc de cinste, în galeria pionierilor cercetării în domeniul maladiilor infecțioase din Institutul "Louis Pasteur" din Paris.

Galerie foto
 

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006