25 noiembrie 2016

Marea Unire sărbătorită la Academia Română


Membrii Academiei Române, înalte oficialități ale statului, diplomați, oameni de cultură se vor reuni luni, 28 noiembrie 2016, ora 11.00, în Aula Academiei Române, pentru a sărbători ziua Marii Uniri de la 1918 și a evoca participarea României la Primul Război Mondial.

Sesiunea solemnă omagială se va deschide cu discursul acad. Ionel-Valentin Vlad, Președintele Academiei Române, urmat de cuvântul transmis de ES Klaus Werner Iohannis, Președintele României. Vor susține alocuțiuni ASR Principesa Margareta, custodele Coroanei, și Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Despre momentul intrării României în Primul Război Mondial și rolul pe care conflagrația l-a jucat în istoria unirii tuturor principatelor române vor vorbi: acad. Dan Berindei, Președintele Secției de științe istorice și arheologie a Academiei Române, col. Petre Otu, Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, prof. univ. dr. Daniel Breaz, Rectorul Universității "1 Decembrie 1918", Alba Iulia, prof. Dumitru Acu, Președintele Asociațiunii ASTRA, Sibiu, dr. Ioan Lăcătușu, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita.

"Măreția momentului desăvârșirii unității statale constă în faptul că acest moment a fost fapta istorică a întregii națiuni române condusă de elitele ei intelectuale, realizată într-un elan extraordinar, acesta venind din străfundurile conștiinței unității neamului" afirmă Președintele Academiei Române, acad. Ionel-Valentin Vlad.

Preocupat de actuala situare a României în context european, la apropierea împlinirii a 100 de ani de la momentul istoric al unirii tuturor românilor, Președintele Academiei Române declara: "Al șaptelea stat ca mărime și populație în Europa, dar pe locul 27 din punct de vedere al nivelului de trai al locuitorilor țării, mai suntem capabili de performanța interbelică? Ce vom fi într-o uniune a statelor europene? Răpsunsul este că putem deveni parteneri egali în Europa, dacă în contextul dezvoltării istorice și al integrării europene, al globalizării, avem aceeași unitate în jurul unei viziuni, voință, conștiință, demnitate și respect pentru interesul național, ca și predecesorii noștri din timpul Marii Uniri."
 

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006