25 martie 2017

Știință - Artă - Societate
- conferință susținută de dr. Marius Stan, Argonne National Laboratory -


Academia Română vă invită luni, 27 martie 2017, la conferința "Știință - Artă - Societate", susținută de dr. Marius Stan, cercetător la Argonne National Laboratory, Statele Unite ale Americii. Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul "Ion Heliade Rădulescu" al Bibliotecii Academiei Române, începând cu ora 11.

Doctorul în chimie Marius Stan este preocupat deopotrivă de literatură și - situație mai puțin obișnuită pentru o carieră academică - de actorie. A publicat volume de povestiri și poezii, scrise în limba română, și a jucat în serialul american de televiziune "Breaking Bad", laureat cu 4 premii Emmy.

Conferința pe care o va susține sub egida Academiei Române va pune în evidență tocmai această întâlnire dintre știință și artă și va accentua asupra rolului pe care aceste două direcții le au, împreună, în dezvoltarea societății.

"Oamenii de știință și artistul sunt creatori conduși, în egală măsură, de curiozitate. Folosind metode diferite, ei generează și comunică cunoștințe și emoții", declară dr. Marius Stan.

Autorul va discuta despre interacțiunea dintre știință și artă, folosind rezultate experimentale, teoretice și computaționale din fizică, chimie și știința materialelor. Prima parte a conferinței va evidenția rolul jucat de apariția tehnicii de calcul în creștere continuă a complexității metodelor științifice și artistice. Cea de-a doua parte este dedicată analizei și prognozei impactului științei, artei și tehnicii de calcul asupra indivizilor și asupra societății.

Conferința va fi susținută în limba română, iar expunerea va fi îmbogățită cu exemplificări din filme artistice și videoclipuri.

Plecat din România în 1997, pentru un stagiu postdoctoral, dr. Marius Stan a dezvoltat o bogată carieră științifică în Statele Unite ale Americii. Este doctor în chimie, cercetător principal la Argonne National Laboratory și Senior Fellow la Universitatea din Chicago și Universitatea Northwestern. Este specialist în chimie computațională, fizician cu preocupări în termodinamica de non-echilibru, eterogenitate și proiectarea materialelor pentru aplicații energetice și electronice.

Grupul său de lucru utilizează inteligența artificială, mașina de învățare și simulări multi-scară pe calculator, cu scopul de a înțelege și anticipa proprietățile fizice ale sistemelor complexe.

Activitatea sa de cercetare s-a concretizat, de-a lungul anilor, într-o serie de cărți și articole publicate în reviste științifice, precum și în cele peste o sută de prelegeri susținute în calitate de invitat la conferințe internaționale.

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006