4 septembrie 2017

Celebrarea politicianului cărturar: bicentenar Mihail Kogălniceanu


Academia Română, prin Secția de istorie și arheologie și Secția de filologie și literatură, în parteneriat cu Fundația Națională pentru Știință și Artă, organizează miercuri, 6 septembrie 2017, sesiunea de comunicări dedicate împlinirii a 200 de ani de la nașterea lui Mihail Kogălniceanu. Sesiunea va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 11.

În prima parte a evenimentului vor fi susținute patru comunicări, astfel:

  • acad. Dan Berindei, Președintele Secției de istorie și arheologie: „Mihail Kogălniceanu, constructor al României moderne“

  • acad. Eugen Simion, Președintele Secției de filologie și literatură: „Kogălniceanu – filozof al chibzuinței, reformator «fără pripeal㻓

  • conf. univ. dr. Paul Cernat, Universitatea București: „Mihail Kogălniceanu și «Școala critică» din Moldova“

  • conf. univ. dr. Bogdan Crețu, Directorul Institutului „A. Philippide” din Iași: „Opera culturală a lui Mihail Kogălniceanu“.

Cu acest prilej va fi vernisată expoziția „Mihail Kogălniceanu 200“, realizată de Muzeul Național al Literaturii Române.

La sfârșitul sesiunii de comunicări va fi lansat albumul filatelic „Mihail Kogălniceanu“, conceput de Romfilatelia în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, iar prof. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române, va prezenta medalia aniversară „Mihail Kogălniceanu 200“, realizată de Muzeul „Carol I“ din Brăila.

Născut la 6 septembrie 1817, Mihail Kogălniceanu este una dintre cele mai proeminente personalități ale istoriei noastre, cu un rol fundamental în cultura și politica românească din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Unionist convins, cu vocație liberal-moderată, Mihail Kogălniceanu a fost prim ministru al României sub domnia lui Alexandru Iona Cuza, căruia i-a purtat o devotată prietenie, ministru de externe în timpul domniei lui Carol I și de mai multe ori ministru de interne.

Devenit membru titular al Academiei Române la vârsta de 51 de ani, Mihail Kogălniceanu a fost președintele acestui înalt for de cultură și știință al țării în perioada 1887-1890.

Membrii Academiei Române se vor reuni miercuri, 6 septembrie 2017, în Aula Academiei, pentru a omagia memoria unuia dintre cei mai influenți intelectuali ai generației pașoptiste și unioniste, cu o prodigioasă activitate în construcția statului român modern, un model de politician cărturar.

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006