27 octombrie 2017

Laboratorul de Sociologia și Geopolitica Religiilor din cadrul ISPRI
– conferință de lansare –


Academia Română și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române (ISPRI) organizează marți, 31 octombrie 2017, conferința „Geopolitica religiilor, azi“ cu prilejul lansării Laboratorului de Sociologia și Geopolitica Religiilor, înființat recent în cadrul institutului. Manifestarea va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 11.

La eveniment vor participa acad. Victor Voicu, Secretar general al Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, Președintele Secției de arte, arhitectură și audio-vizual, P.S. Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal, Î.P.S. Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, dr. Aurel Vainer, Federația Comunităților Evreiești din România, Muftiul Iusuf Muurat, Liderul Cultului Musulman din România, Victor Opaschi, Secretar de stat pentru Culte, prof.univ. Dan Dungaciu, Director general al ISPRI.

„Relația dintre Biserică și Stat în Europa, problematica învățământului religios, restituirea proprietăților religioase sau salarizarea clericilor, chestiunea laicatului, tipul de laicitate promovat în Europa sau România, problematica autocefaliilor Bisericilor ortodoxe din regiune, provocările migrației Islamului spre Europa, relația dintre religie și identitatea națională, religia și (post)modernitatea, geopolitica Ortodoxiei, provocările Europei seculare, mizele ecumenismului sau resurecțiile religioase din regiune – toate aceste mize, și multe altele, vor constitui agenda de cercetare și dezbatere publică a Laboratorului de Sociologia și Geopolitica Religiilor.“ declară prof.univ. Dan Dungaciu, Director general al ISPRI.

Necesitatea înființării Laboratorului de Sociologia și Geopolitica Religiilor a fost susținută de cel puțin trei argumente:

  1. provocările la care este supusă societatea europeană, și nu numai, din partea evenimentelor religioase sau care se revendică de la ideologii religioase;

  2. lipsa, în România, a unei instituții specializate, care să analizeze în mod echilibrat și competent problemele religioase cu incidență politică, socială, geopolitică și care să transmită concluziile către cetățeni, factori politici, mediul academic și religios;

  3. inexistența unei platforme de dezbatere publică asupra problematicii religioase și a efectelor societale, politice sau geopolitice, care să reunească voci preocupate de fenomenul religios actual.

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006