Din tara
  Din strainatate

 
  Editura Academiei
  Biblioteca Academiei

 

 


 

COMUNICAT

D E C L A R A Ț I A 
PARTICIPANȚILOR LA DEZBATEREA NAȚIONALĂ
BIOTEHNOLOGIILE AGRICOLE ÎN ROMĂNIA:PREZENT ȘI VIITOR 
ORGANIZATĂ DE ACADEMIA ROMÂNĂ
ÎN ZIUA DE 11 OCTOMBRIE 2006

Extinderea fără precedent a cercetării știintifice în domeniul biotehnologiei moderne, a ingineriei genetice în agricultură este un fenomen economic și social cu efecte puternice în economia fermelor și a piețelor agricole.

Faptul că în numai un deceniu suprafața culturilor modificate genetic a atins peste 100 de milioane de ha, deținând peste 10% din valoarea producției agroalimentare mondiale, nu poate fi neglijat, neobservat, trecut sub tăcere sau negat.

Evoluțiile suprafețelor cultivate și a producției agroalimentare cu plante modificate genetic sunt diferite în diversele zone ale lumii. America de Nord, în primul rând S.U.A și Canada, America de Sud, prin Argentina și Brazilia, Asia, prin China și India, sunt zonele și țările care au asimilat și extins culturile modificate genetic.

Fermierii români, cunoscând efectele pozitive ale cultivării plantelor modificate genetic asupra economiei fermei, au adoptat și extins plante MG până la suprafețe de circa 100.000 de ha.
Cercetările știintifice efectuate în multe zone agricole de cultură, din domeniul nutriției umane și a animalelor și al impactului ecologic asupra biodiversității nu au sesizat niciun efect negativ asupra sănătății oamenilor, animalelor și echilibrului ecosistemelor. 

Deniugrările și afirmațiile nesprijinite pe argumente temeinice cu privire la efectele MGO nu au nicio bază științifică ci, mai degrabă, una propagandistică cu efecte imediate în domeniul comercial.

Dezbaterea științifică de la Academia Română și-a propus să susțină și să promoveze cercetarea științifică în biotehnologie, singura în măsură să dea răspunsul corect în acest domeniu cu impact maxim asupra economiei și pieței agroalimentare, asupra fermelor și agricultorilor români, în ultimă instanță, asupra sănătății oamenilor.

Participanții la dezbatere consideră, de asemenea, că deciziile politice legislative și executive cu privire la cultivarea și comercializarea MGO trebuiesc, în mod obligatoriu, să se fundamenteze pe rezultatele cercetării știintifice din domeniul biotehnologiei.

Lista comunicărilor