12 decembrie 2016

PREMIILE ACADEMIEI ROMÂNE PENTRU ANUL 2014
Ceremonie de decernare: 16 decembrie 2016, ora 10
Aula Academiei Române


Aula Academiei Române va găzdui vineri, 16 decembrie 2016, ceremonia de decernare a Premiilor Academiei Române pentru anul 2014. Evenimentul va avea loc începând cu ora 10.00, în prezența Biroului Prezidiului și a membrilor Academiei Române, reuniți în Adunare Generală.

Peste 200 de laureați vor primi 86 de premii, unele acordate ex aequo, ce recompensează performanța culturală și științifică românească a anului 2014, concretizată în opere individuale sau realizate în colaborare. Premiile vor fi înmânate de acad. Ionel-Valentin Vlad, Președintele Academiei Române.

Academia Română a apreciat necesitatea recunoașterii și recompensării contribuțiilor deosebite la dezvoltarea culturii și științelor românești prin acordarea de premii, încă de la înființarea sa, în anul 1866. Principalii oameni politici ai acelor vremuri, cum au fost domnitorul Alexandru Ioan Cuza sau regele Carol I, cărora li s-au alăturat oameni de stat, aflați în fruntea țării, sau spirite responsabile, cu vocația mecenatului, au sprijinit prin donații Academia Română în acest demers al său de consacrare și de stimulare a creației naționale.

Actualemente, Academia Română acordă un număr de 79 de premii, purtând, fiecare, numele unei personalități ilustre din domeniul creației literare, artistice și științifice naționale, repartizate pe multiple domenii de activitate: literatură, lingvistică, teatru și cinematografie, muzică și arte plastice, istorie, filosofie și psihologie, matematică, fizică, chimie, geografie și geonomie, agricultură, medicină sau știința și tehnologia informației.

Detalii despre istoricul Premiilor Academiei Române și Regulamentul de acordare sunt disponibile pe pagina oficială de internet, la adresa:
http://www.academiaromana.ro/premiileAR/pag_premii.htm

Lista completă a premiilor Academiei pentru anul 2014, decernate în data de 16 decembrie 2016, poate fi consultată accesând:
http://www.academiaromana.ro/premiileAR/liste/2014.pdf

Biroul de presă al Academiei Române

copyright © Academia Română 2006

copyright © Academia Română 2006