MEMBRI DE ONOARE AI ACADEMIEI ROMANE


Mariana NICOLESCO
Artist liric

Membru de onoare al Academiei Romane din 1993

   


Aclamată ca Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta, Diva Divină pe cele mai renumite scene ale lumii, ca Teatrul alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, München, Veneția, Rio de Janeiro, Barcelona, Chicago, Tokio, la Festivalul de la Salzburg, la Rossini Opera Festival de la Pesaro, ca și în principalele săli de concert, Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall de la Londra, Musikverein de la Viena,  Salle Pleyel la Paris, Concertgebouw la Amsterdam, Accademia di Santa Cecilia de la Roma, Marea Sală a Conservatorului de la Moscova, Mariana Nicolesco a sedus publicul cu vocea sa de soprană drammatico di agilità, cu arta cântului și cu personalitatea ei scenică, abordând cu brio un amplu repertoriu mergând de la baroc la creația contemporană: Haendel, Mozart, Bellini, Donizetti, Verdi, Puccini.

A interpretat în premieră mondială Seven Gates of Jerusalem de Penderecki la celebrarea a 3000 de ani ai Orașului Sfânt.

Invitată de Papa Ioan Paul II, Mariana Nicolesco a cântat vechile colinde românești în cadrul Primului Concert de Crăciun în Vatican, transmis de Mondovisione și urmărit de peste un miliard de oameni.

 

Un studiu arată că, în istoria Teatrului alla Scala din Milano, Mariana Nicolesco este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute.

Membru de Onoare al Academiei Române, Comandor al Republicii Italiene, Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor în Franța, decorată cu Ordinul Național Steaua României în Grad de Mare Cruce "pentru merite excepționale, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră", desemnată Prima Femeie de Succes din România, Mariana Nicolesco, "o mare voce a timpului nostru", a primit Premiul Special și Medalia Kulturpreis Europa "pentru performanțele sale artistice, pentru calitatea sa de mentor și formator al tinerei generații și pentru rolul excepțional, încununat de succes, pe care-l asumă în relația României cu Europa și a Europei cu România".

Laureată a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice Mariana Nicolesco a fost numită Artist UNESCO pentru Pace "în semn de recunoaștere a angajamentului său în favoarea moștenirii muzicale, a creației artistice, a dialogului între culturi și a contribuției sale la promovarea idealurilor Organizației" și Ambasador Onorific UNESCO. Ea continuă, între altele, activitatea de creatoare în România, și de coordonatoare a Festivalului și Concursului Național al Liedului Românesc. Ca și a Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, cu participarea, până acum, a peste 2500 de tinere talente din 50 de țări și 5 continente, oferind în anii dintre o ediție și alta a acestor manifestări Cursuri de Măiestrie Artistică unui mare număr de artiști români și din diverse alte țări.

"Una dintre cele mai importante competiții din lume" scrie la Ediția Jubiliară a Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée prestigiosul cotidian italian Corriere della Sera în articolul intitulat "Constantin Brâncuși, George Enescu, Mariana Nicolesco. Cultul unei țări pentru Gloriile sale".

Evenimentelor Darclée, considerate parte a patrimoniului mondial al culturii, le-a fost acordat Înaltul Patronaj UNESCO.

 

ECOURI ÎN PRESA INTERNAȚIONALĂ
(Detalii)

 
copyright © Academia Romana 2006

copyright © Academia Romana 2006