MEMBRI DE ONOARE AI ACADEMIEI ROMANE


Mariana NICOLESCO
Artist liric

Membru de onoare al Academiei Romane din 1993

   

Aclamată ca Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta, Diva Divină la Teatrul alla Scala din Milano, la Metropolitan Opera din New York, la München, Rio de Janeiro, Barcelona, Tokio, la Festivalul de la Salzburg, ca și în principalele săli de concert ale lumii, Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall de la Londra, Musikverein de la Viena, Mariana Nicolesco a sedus publicul cu vocea sa de soprană drammatico di agilità, cu arta cântului și cu personalitatea sa scenică, abordând cu brio un amplu repertoriu mergând de la baroc la creația contemporană: Haendel, Mozart, Bellini, Donizetti, Verdi, Puccini.

A interpretat în premieră mondială Seven Gates of Jerusalem de Penderecki la celebrarea a 3000 de ani ai Orașului Sfânt. Invitată de Papa Ioan Paul II, Mariana Nicolesco a cântat vechile colinde românești, în cadrul Primului Concert de Crăciun în Vatican, transmis de Mondovisione și urmărit de peste un miliard de oameni.

Un studiu recent arată că, în istoria Teatrului alla Scala din Milano, Mariana Nicolesco este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute.
 

Membru de Onoare al Academiei Române, Comandor al Republicii Italiene, Ofițer al Ordinului Artelor și Literelor în Franța, decorată cu Ordinul Național Steaua României în Grad de Mare Cruce, desemnată Prima Femeie de Succes din România, Mariana Nicolesco, “o mare voce a timpului nostru”, a primit în Germania Premiul Special și Medalia Kulturpreis Europa “pentru performanțele sale artistice, pentru calitatea sa de mentor și formator al tinerei generații și pentru rolul excepțional, încununat de succes, pe care-l asumă în relația României cu Europa și a Europei cu România”.

Laureată a Medaliei UNESCO pentru Merite Artistice Mariana Nicolesco a fost numită Artist UNESCO pentru Pace “în semn de recunoaștere a angajamentului său în favoarea moștenirii muzicale, a creației artistice, a dialogului între culturi și a contribuției sale la promovarea idealurilor Organizației” și Ambasador Onorific UNESCO. Ea continuă, între altele, activitatea de creatoare în România, și de coordonatoare a Festivalului și Concursului Național al Liedului Românesc. Ca și a Festivalului și Concursului Internațional de Canto Hariclea Darclée, cu participarea, până acum, a peste 2200 de tinere talente din 47 de țări și 5 continente, oferind în anii dintre o ediție și alta a acestor manifestări Cursuri de Măiestrie Artistică unui mare număr de artiști români și din diverse alte țări. Evenimentelor Darclée, considerate parte a patrimoniului mondial al culturii, le-a fost acordat recent Înaltul Patronaj UNESCO

 

ECOURI IN PRESA INTERNATIONALA
(Detalii)

 
copyright © Academia Romana 2006

copyright © Academia Romana 2006